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October 22, 2009 

 

U.S. Department of Health and Human Services 

Office for Civil Rights 

Attention: HITECH Breach Notification 

Hubert H. Humphrey Building 

Room 509 F 

200 Independence Avenue, SW 

Washington, DC  20201 

 

45 CFR PARTS 160 and 164 

 

RIN: 0991-AB56 

Breach Notification for Unsecured Protected Health Information 

Interim final rule with request for comments 

 

Dear Secretary Sebelius: 

 

On behalf of the American Medical Informatics Association (AMIA) I am pleased to submit these 

comments in response to your request for public input to the above reference proposed final rule. AMIA 

is the professional home for biomedical and health informatics and is dedicated to the development and 

application of informatics in support of patient care, public health, teaching, research, administration, 

and related policy.  AMIA seeks to enhance health and healthcare use through the transformative use of 

information and communications technology.  

 

AMIA’s 4,000 members advance the use of health information and communications technology in 

clinical care and clinical research, personal health management, public health/population, and 

translational science with the ultimate objective of improving health.  Our members work throughout the 

health system in various clinical care, research, academic, government, and commercial organizations. 

 

As a source of informed, unbiased opinions on policy issues relating to the national health information 

infrastructure, uses and protection of clinical and personal health information, and public health 

considerations, we appreciate the opportunity to submit comments on the above-referenced guidance 

and request for information. 

 

AMIA thanks the Department for issuing in timely fashion this Interim Final Rule, which implements 

Section 13402 of the American Recovery and Reinvestment Act (ARRA) (Pub. L. 111-5) while also 

providing guidance “specifying technologies and methodologies that render protected health information 

unusable, unreadable, or indecipherable to unauthorized individuals”.  Having previously provided 
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extensive comments to the draft version of the Guidance, and responded as well to the Request for 

Information regarding the breach notification provisions of ARRA, we will first review several 

clarifications offered by the Department regarding the Guidance and then proceed to a discussion of 

selected provisions of the Interim Final Rule. 

 

The Guidance 

 

Section 13402 of ARRA requires breach notification following the discovery of a breach of unsecured 

PHI, which is defined as PHI “that is not secured through the use of a technology or methodology 

specified by the Secretary”.  In this Guidance the Department clarifies that covered entities (CEs) and 

business associates (BAs) are not required to use the technologies and methodologies that are specified 

for rendering PHI “not unsecured” – encryption and destruction – in order to comply with the HIPAA 

Security Rule (45 CFR, part 164, subparts A and C).  Rather, the CE or BA may use other methods, such 

as firewalls and access controls, to address the reasonable, appropriate and scalable implementation 

specifications of the Security Rule.  AMIA appreciates the distinction drawn between the range of 

methods that may be used to make information inaccessible for purposes of complying with the Security 

Rule versus the two methods – encryption and destruction – the Department recognizes as sufficient for 

meeting the higher statutory standard of rendering PHI “unusable, unreadable, or indecipherable to 

unauthorized individuals” and thereby exempt from breach notification requirements.  The Guidance 

helpfully provides additional information on NIST publications relating to encryption technologies and 

processes for data storage and data in motion.  We thank the Department for including in the Guidance a 

security measure previously suggested by AMIA: that encryption keys should be kept on a separate 

device from the data that they encrypt or decrypt. 

 

In articulating methods for rendering health information ‘not unsecured’ and thereby exempt from 

breach reporting, we are concerned that some may perceive that the Department has effectively 

established a de facto ‘standard of care’ for “data in motion” and “data at rest”.  While more 

sophisticated CEs and BAs may be able to make extensive use of encryption, AMIA wonders about the 

capability of many covered entities, such as small physician practices or small clinics, to meet such a 

standard.  As we do not believe that it is the Department’s intention to “require” encryption, as indicated 

by the Guidance’s careful discussion of alternate methods for complying with the Security Rule, AMIA 

requests that future revisions to this Guidance contain a specific statement that encryption has not, at this 

time, been established as a ‘standard’ for the storage or transmission of protected health information by 

covered entities or business associates. 

 

The Interim Final Rule – Selected Provisions 

 

As defined by ARRA, breach means the acquisition, access, use, or disclosure of PHI which 

compromises the security or privacy [emphasis added] of the PHI.  The Rule (at § 164.502) further 

elaborates on the meaning of “compromises” security or privacy, noting that “For purposes of this 

definition, compromises the security or privacy of the protected health information means poses a 

significant risk of financial, reputational, or other harm [emphasis added] to the individual.”  AMIA 
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supports this definition, that operationalizes the statutory direction that a breach must “compromise” 

security or privacy in some meaningful way.  By requiring CEs and BAs to exercise judgment in 

assessing the risk posed by a breach, the Rule aligns federal breach reporting requirements with those of 

most state laws and will serve to protect individual privacy by encouraging responsible information 

security practices rather than reliance on pro forma notifications of breaches to individuals who, if a 

significant risk of harm has not occurred, have no practical steps to take toward remedying a non-

existent harm. 

 

Even as the Interim Final Rule incorporates a risk of harm threshold for breach reporting, it substantially 

increases the obligations of HIPAA covered entities and business associates.  Health care entities must 

establish programs to monitor for and detect breaches, establish processes to evaluate whether a breach 

poses a significant financial, reputational, or other harm to individuals, document risk assessment 

processes and results, and determine when providing notice to individuals, the Department and the 

media is required.  Such actions will strengthen consumer trust in health care organizations and provide 

meaningful, actionable information to individuals.  By contrast, notification of individuals when there is 

not significant risk of harm would engender unnecessary concern at best, and ‘notice fatigue’ at worst.   

 

Some may suggest that providing a measure of discretion to CEs and BAs for determining whether a 

harm standard has been met will lead to HIPAA covered entities failing to provide notifications to 

individuals when a meaningful breach has occurred – we strongly disagree that this will be the result.  In 

fact, absent clearer guidance for determining what constitutes a “significant risk of financial, 

reputational, or other harm to the individual”, we believe it far more likely that risk-averse covered 

entities and business associates will over-report possible breaches.  (The negative impact of the current 

HIPAA Privacy Rule on research supports the idea that CEs are unlikely to exercise the level of 

discretion afforded to them.  AMIA commends to the Department the Institute of Medicine (IOM 

Report) “Beyond the HIPAA Privacy Rule: Enhancing Privacy, Improving Health through Research” for 

a fuller discussion of the need for a balance between privacy and necessary research.)  Related to the 

question of making a determination as to whether a breach “compromises the security or privacy of 

protected health information,” AMIA suggests that the Department continue and extend the very useful 

discussion begun in the Interim Final Rule of factors to be considered in assessing “risk of financial, 

reputational, or other harm” with additional Guidance or other communications, such as an FAQ on the 

topic. 

 

In discussing the definition of breach the Interim Final Rule clarifies that an “unauthorized” acquisition, 

access, use, or disclosure of PHI is one that is not permitted by the Privacy Rule.  We support this 

clarification, as well as the corollary statement that not all violations of the Privacy or Security Rules 

will constitute breaches or trigger notification obligations.  This provides a clear roadmap that when a 

CE or BA discovers a use or disclosure in violation of the Privacy Rule, it should then determine 

whether such use or disclosure “compromises the security or privacy” of the PHI.  However, this section 

also raises the possibility that a violation of the minimum necessary requirement of the Privacy Rule 

could trigger notification; again, we recommend that the Secretary consider adding a corollary statement 

that neither minimum necessary use violations, which typically occur within the CE, nor minimum 
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necessary disclosure violations, if made as permitted to another CE or BA similarly covered by the 

Privacy and Security Rules, would be likely to trigger notification.  We suggest, then, that further 

discussion of the interaction between minimum necessary and breach reporting requirements be taken up 

in a separate Guidance regarding what constitutes “minimum necessary” as called for at Sec. 13405 

(b)(1)(B) of ARRA.    

 

For reasons outlined at length in our comment to the previous draft Guidance and Request for 

Information, AMIA continues to believe that the breach notification requirements imposed on CEs and 

BAs by this Interim Final Rule should not apply to limited data sets (LDS), as the “acquisition, access, 

use, or disclosure” of an LDS in a manner not permitted by the Privacy Rule is, simply, highly unlikely 

to pose “a significant risk of financial, reputational, or other harm to the individual.”  With direct 

identifiers removed, a data use agreement in place and, as we suggested, a requirement that decryption 

keys be maintained separately from the data set, we believe that the privacy and security risks involved 

in re-identifying the unique individuals for whom a single data element (e.g., date of hospital discharge) 

was included in an LDS will greatly outweigh any benefit of notification, which would provide no 

useful or actionable information to the individual.   

 

While we appreciate that the Department has decided (at § 164.402 (1)(ii)) that an LDS that does not 

include date of birth and zip code does not compromise the security or privacy of PHI and thus is 

excluded from the definition of breach, AMIA is concerned that this ‘redefinition’ of limited data sets 

will actually result in less availability of data sets for important research.  Extending our request for 

additional guidance, perhaps in the form of an FAQ, we would suggest that the Department clarify that 

when performing a risk assessment relating to a potential ‘breach’ of a limited data set, a CE should 

presume that such a non-permitted use or disclosure will not involve a significant risk of harm absent 

specific and compelling evidence to the contrary. 

 

AMIA supports the exclusions to the definition of breach outlined in § 164.402 (2).  We would suggest 

that § 164.402 (2)(ii) should be amended to read: “any inadvertent disclosure by a person… to another 

person authorized to access protected health information at the same or another covered entity or 

business associate… and the information received as a result of such disclosure is not further used or 

disclosed in a manner not permitted…”  Simply, we believe that inadvertent disclosures to other entities 

that are covered by the Privacy and Security Rules will not result in a significant risk of harm to 

individuals and therefore should be excluded from the definition of breach.  In fact, the discussion 

suggests that a reporting obligation would not attach to such an inadvertent disclosure “unless the 

information is [then] breached while at the third party [if the third party is itself a covered entity] and it 

is then the third party that “will be responsible for complying with the provisions of this interim final 

rule.”  (On a related note, we appreciate the clarification that “a covered entity or business associate is 

not responsible for a breach by a third party to whom it permissibly disclosed protected health 

information, including limited data sets, unless the third party received the information in its role as an 

agent of the covered entity or business associate.”) 

 

In our previous comment to the draft Guidance and RFI, AMIA noted that:  
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A comprehensive health record is likely to contain PHI gathered from many covered entities – in fact, 

this is one of the principal functions of an HIE or RHIO, to facilitate access to the many records that 

relate to the same individual…   If there were an instance in which a RHIO (a BA) suffered a breach of 

PHI relating to one or more individuals, that RHIO would, presumably, need to notify all of the CEs that 

‘provided’ PHI relating to a given individual – or perhaps even all the CEs with which it has contracts – 

and each of those CEs would in turn need to send a notice to the individual that his/her unsecured PHI 

was acquired, accessed, used, or disclosed in a way that compromised the security or privacy of the 

individual’s information.  Not only will this result in multiple (and confusing) breach notices being sent 

to the same individual, but it will put multiple CEs ‘on the hook’ to disclose how they will prevent such 

breaches in the future (perhaps by withdrawing from the RHIO or the PHR), advise the individual about 

steps he/she should take to prevent harm, and the like.   

 

At the time, AMIA requested that the Department provide meaningful guidance concerning the breach 

reporting obligations of multiple CEs that may ‘provide’ PHI to a comprehensive record ‘through’ a 

RHIO or HIE.  Unfortunately, we find the discussion of § 164.410 unhelpful on this point: “Thus, 

following the discovery of a breach of unsecured protected health information, a business associate is 

required to notify the covered entity of the breach so that the covered entity can notify affected 

individuals [emphasis added]… In cases in which a breach involves the unsecured protected health 

information of multiple covered entities and it is unclear to whom the breached information relates, it 

may be necessary to notify all potential affected covered entities” – whom, we note, will then be 

required to send multiple breach notices to the same individual.  Unfortunately, we find unhelpful the 

Department’s assertion that, “we believe it appropriate to leave it up to covered entities and business 

associates to determine how the required reporting should be implemented.”   Again, AMIA suggests the 

need for further guidance relating to the reporting obligations of covered entities in such situations. 

 

Concluding Comments  

 

Especially in light of the significant administrative requirements – including but not limited to additional 

workforce training and sanctions, the establishment of new complaint procedures, and the development 

of new risk assessment procedures and documentation – (at § 164.530) faced by CEs and BAs in order 

to comply with this Rule, AMIA appreciates the Department’s decision “to not impose sanctions for 

failure to provide the required notifications for breaches that are discovered before 180 calendar days 

from the publication of this rule”.  While covered entities and business associates will, of course, make 

every effort to comply with the Rule, the opportunity to access advice and technical assistance between 

now and February 23, 2010 will better support the transition to widespread compliance than would the 

application of sanctions. 

 

Finally, having noted the burden of new administrative requirements, very significant costs will be 

incurred to comply with these breach notification requirements.  From developing programs to monitor 

and detect potential breaches and establishing risk assessment procedures (e.g., constituting risk 

assessment teams,) to training staff, retaining additional legal personnel and developing a range of new 
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communication channels for consumers, the costs to covered entities will not be trivial.  We urge the 

Department to maintain and extend the common sense balance between privacy protection and return on 

investment in an already overstressed and extraordinarily expensive health care system that we see in 

certain provisions of the Interim Final Rule, exemplified best by the inclusion of a harm standard in 

making a determination regarding a potential breach. 

 

AMIA thanks the Department for issuing this Interim Final Rule and appreciates the opportunity to 

submit comments.  Please feel free to contact me at any time for further discussion of the issues raised 

here. 

 

Sincerely, 

 

 

 
 

Edward H. Shortliffe, MD, PhD 

President and CEO 
 


